Ahmet Kaya (Ankara -1077)
S.M.M.M.

Emin KAVASOĞLU


İCLAL KAVASOĞLU: “2003  yılı ocak ayının çok soğuk bir perşembe akşamı kaybettik Emin’i  evladım.. ocağın kaçıydı bilemiyorum”

Emin Kavasoğlu Hocamız ile  İclal Hanım , 1951 yılında , Şanlıurfa'da evlenmişler…

“İkimizde Şanlıurfalıyız evladım…Hocanız Gaziantep Lisesini bitirmiş, Urfa Defterdarlığında göreve başlamıştı…1341 doğumlu Emin, evlendiğimizde demek ki yirmi altı yaşlarındaydı…On beş günlük evli iken Ankara'daki Maliye Meslek  Kursu'na yazıldı..Şimdikiler balayı diyorlar, balayına gelir gibi Ankara'ya bu vesile ile geldik.. Bir daha dönmedik Urfaya….Çocuklarım Urfayı bilmezler, bu da beni hep  üzer.”

1997 yılında, Kennedy Caddesi üzerindeki evinden almıştım 20. yıl buluşmamız için sevgili hocamızı..Şimdi aynı evde İclal Kavasoğlu ile söyleşi yapıyoruz.

 “O gün çok mutlu dönmüştü. Sonraki günlerde, haftalarda, yıllarda da bekledi hep eski öğrencileri tarafından aranılmayı, bir yerlere çağrılmayı!”

Geçen yıl 1981 mezunlarının Ankara buluşmalarındaki sürprizim olacaktı.. Hocamızın da beklediği çağrı için kapısı çalınacaktı…Ama olmadı…Gecikmiştik..komşuları o zaman iki ay önce vefat ettiğini söylemişlerdi.. Oysa tam dört ay gecikmeyle haberimiz olduğunu öğreniyorum…

“Gaziantep Lisesinde okuduğunda Matematik hocası kimdi biliyor musun oğlum? Adil Cömert!.. O, Ankara'daki kursa çağırdı Emin’i…Daha sonra Ankara Ticaret Yüksek Okulunu akşamları devam ederek bitirdi.”

“Dört çocuğumuz oldu. İlk çocuğumuz doğumdan kısa bir süre sonra öldü..İkinci çocuğum, oğlum İstanbul Teknik Üniversitesi Matematik bölümünü bitirdi. Tam mesleğinden, hayattan zevk alacağı çağlarda beyin kanamasından kaybettik bundan on yıl kadar önce..”

Görmüş, geçirmiş bir insanla onun anılarını konuşuyorsanız, her ruh haline, gözyaşına, kahkahaya, derin düşünce dalışlarına, uzun süren eslere hazırlıklı olmalısınız…Anılardaki, bildik ortak isimler hakkındaki bilgiye de…Hemen Ercüment Hocayı soruyor;

- Yaşıyor mu?”

- ... (derin bir sessizlik)

- Ali Tekin?.

- Ha o mu? O şimdi İzmir de emekliliğin tadını çıkarıyor.

- Muttalip hocayı da kaybetmişiz, Şemsettin Hocayı da… Hayat bu…Hızır Bey Ankara’da galiba?

- Hızır Ekşi hocamız ile bir panelde bir araya geldik..eylül ayında üç dönem buluşmamızda da bir araya geleceğiz.

- Güzel..!

Hemen yarım bıraktığı konuya, çocukları ile ilgili bilgilere dönüyor..

“iki kızım var şimdi..Dört de torunum..Kızlarımdan biri edebiyat öğretmeni, biri de ticaret okudu babası gibi, ama o da öğretmenlik yapıyor..”

 “Adil Cömert ‘in oğlu Celal Bey’in Ankara'daki adresini biliyor musun oğlum? Bana verebilir misin? Eşiyle iyi bir dostluğumuz vardı”

İclal Hanım, hafızasından tek tek anılarını aktarıyordu…Tarih hataları yoktu…Ama 2003 yılının ocak ayının kaçında kaybetmiştik Emin Kavasoğlu hocamızı….bunu bir türlü hatırlıyamamıştı…Soğuk bir perşembe akşamı öldüğünü , cuma günü defnedildiğini hatırlamakla birlikte…

Belki de İclal Hanım için, ortak  yapımları  olan “hayat” filmi o  akşam kopmuştu…

Filmin sonunda  “Kavasoğlu Yapım-2003” yazılması belki de yeterli olacaktı…

Biz, ‘Maliye Okulu mezunu "âvlatları", ölümünün birinci yılında kendisini saygıyla anıyoruz…

 Ahmet Kaya

 

Maliye Okulu için ilk kez 2002 yılında oluşturulan maliyeokulu-org sitesinin web geçmişinden alınmıştır.

Cumhuriyet devrinde Maliyemiz, üstünde çok çalışılmış bir konudur. Yüzyılların aksaklıklarının giderilmesi ve zamanın getirdiği esasların yerleştirilmesi, büyük emeklerle olmuştur ve daha çok emeklere ihtiyaç vardır.  Maliye Okulu gençlerinin, Maliyemizi ehliyetle işletip ilerleteceklerine inanıyorum. 06 Şubat 1947 İsmet İNÖNÜ